در شهر یزد به خاطر زندگی کردن مردم با آیین ها مختلف، فرهنگ های متفاوتی ایجاد شده است برای مثال حضور زرتشتیان در شهر یزد و مراسم خاصی که در روزهای مشخصی از سال برگزار می کنند برای مردم ایران که از شهر های مختلف به یزد سفر کرده اند بسیار جالب می باشد. آنچه باعث شهرت این شهر تاریخی شده است قرار گرفتن کوچه های اشتی کنان، بادگیرها، آسیاب ها می باشد که در سفرها مورد بازدید قرار می گیرند و در این نوشتار الهام۲۴ به بررسی بادگیرهای یزد پرداخته است. یکی از آثاری که بازدید از آن همچون ورق زدن تاریخ می باشد حمام خان است که می خواهیم مختصری درباره آن توضیح دهیم.
تاریخچه و موقعیت
این حمام قدیمی که از دوران محمد تقی خان به جای مانده است جزو آثار تاریخی شهر یزد محسوب می شود. مساحت زیاد زمین و زیر بنای آن باعث شده تا در این بنا بخش های مختلفی مانند گاوروتون، شاه نشین ساخته شود بعدها این بنا تغییر کاربری داده و به رستوران تبدیل شده است که در نهایت جزو میراث فرهنگی به ثبت رسیده است. آنچه در بازدید از این بنا هر بیننده ای را متحیر می سازد دیوارهایی از جنس سنگ و آجر می باشد، وجود نقاشی ها و هنری که از زمان قاجار بر روی دیوارها به جای مانده است زیبایی بی نظیری به فضای داخلی حمام بخشیده است. این اثر تاریخی از بخش های مختلفی مانند گرمخانه، گاورو، دالان و استخر تشکیل شده است.
معرفی بخش های مختلف
دالان مراتب بخش های مختلف حمام را تعیین می کند، اصطلاح سربینه برای مکانی که در آن لباس ها را تعویض می کنند به کار برده می شود. استخر فضایی می باشد که برای حمام و شنا مورد استفاده قرار می گیرد و تون به مکانی که در آن هیزم ها را برای گرم نگه داشتن آب می سوزانند گفته می شود.