کوهستان صفه از دوران باستان تا امروز مورد استفاده حکومت ها، مردم و گروههای خاص بوده است به همین دلیل آثار و بقایای نسبتاً زیادی از زمان های قدیم در گوشه و کنار آن به جای مانده که مهم ترین و ارزشمندترین عناصر موجود در محدوده طرح را در چندین نوشتار مورد بررسی قرار می دهیم. با الهام سیر در ادامه همراه باشید تا چند مورد از این اماکن دیدنی را برای شما عزیزان معرفی کنیم.
چشمه درویش
در فاصله صد متری شرق چشمه پاچنار، چشمهای در ارتفاع تقریبی ۱۹۰۰ متر وجود دارد که چشمه درویش نام دارد که از نقاط جاذب کوه صفه و از تفرجگاههای قدیمی محسوب میشود. این چشمه به دلیل شرایط طبیعی (داشتن آب و سبزه در شکم یک حفره سنگی بزرگ) و هم به دلیل موقعیت استقرار در فاصله و مکان مناسب (بین پارک صفه و قله کوه) مکانی پر جاذبه و استراحت گاهی آرام بخش برای عموم استفادهکنندگان از کوهستان صفه محسوب میشود. کهنترین ماخذی که به این چشمه اشاره دارد سفرنامه تاورینه جهانگرد فرانسوی که در زمان شاه عباس دوم در فاصله ( ۱۶۶۸ – ۱۶۳۲ ) شش سفر در اصفهان داشته وی در توصیفی که از کوه صفه دارد اشاره میکند. (در طرف شرق، یک غاری در سنگ دیده میشود که دست طبیعت و صنعت هر دو در ایجاد آن شرکت داشتهاند. یک چشمه آب بسیار خوب از آن بیرون می آید و درویشی هم در آنجا منزل دارد. که نام چشمه درویش برگرفته از حضور درویشی در این منطقه میباشد و نام خاجیک برگفته از نام یک ارمنی است که حدود شصت سال پیش در این مکان کافهای دایر و سال ها اداره میکرده است.
مشخصات چشمه چاه درویش
چشمه چاه درویش در ارتفاع ۱۸۰۰ متری در فاصله تقریباً ۷۰۰ متری چشمه درویش قرار دارد. از آنجا که سطح این چشمه از اطراف آن پائینتر است و هیچوقت آب آن جاری نمیشده و نیز به دلیل این که حتی در اوقاتی که آب چشمه پاچنار و چشمه درویش خشک میشده این چشمه آب اندکی داشته است که بتوان ظرفی را آب کرد. به چشمه چاه درویش مشهور شده است به این چشمه به واسطه این که در زمینی آهکی قرار دارد، بعضی از کوهنوردان چشمه گچی هم میگویند.