در آذر ماه ۱۳۹۶ در شهر مریوان کردستان پاپوش کُردی معرفی و مریوان به عنوان شهر جهانی کلاش معرفی شد، در این مراسم خانم رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایعدستی، احمد الفارسی، داور و عضو شورای جهانی صنایعدستی، معاون صنایعدستی سازمان میراث فرهنگی کشور آقای نامور مطلق و جمعی از هنرمندان و مسئولان استانی و ملی و تولیدکنندگان گیوه و مردم خونگرم مریوان حضور داشتند و به همین دلیل در این نوشتار با الهام سیر مطالبی را در این مورد برای شما عزیزان بیان می دارد و امیدواریم مانند همیشه ما را همراهی کنید.
گیوه کلاش کُردی
کلاش پاپوشی است که بیشتر در تابستان مورداستفاده قرار میگیرد و در تمام نقاط کردستان و حتی کرمانشاه هم تولید میشود. کلاش با آداب و سنت و فرهنگ مردم کرد آمیخته است. شهرستان مریوان در استان کردستان، ظرفیتهای زیادی در زمینه گردشگری دارد و جاذبههای گردشگری بینظیر آن سبب افزایش قابلیتهای گردشگری این منطقه شده است. یکی از قدیمی ترین پاپوش های ایران گلاش یا گیوه کردی می باشد. این کفش بیشتر در فصل بهار و تابستان استفاده می شود. اگر چه طبق افسانه های ایران تولید نخستین گیوه را به گیو، پهلوان داستانی ایران نسبت داده اند اما تاریخی دقیقی از اختراع این پاپوش در مناطق مختلف ایران در دست نیست. طبق اسناد تاریخی اوج گیوه باقی در قرن ۸ هجری در منطقه فارس بوده است.
انواع گیوه و معرفی کلاش
انواع گیوه ایرانی شامل ۷ گروه اصلی به نام های گیوه آجیده، گیوه ملکی، گیوه لته ای، گیوه تخته چرمی، گیوه ابریشمی، گیوه پلاستیکی و گیوه کردی یا کلاش هستند. معاون عمرانی و برنامهوبودجه استانداری استان کردستان گفت : صنعت کلاش و صنایعدستی موجود بهغیراز کمک معیشتی برای خانوادهها و کمک به اقتصاد خانوادهها میتواند باعث روند انتقال آداب و سنن مردم هر منطقه به سایر نقاط جهان باشد. صنعت صنایعدستی در راستای حفظ محیطزیست عمل میکند و صنعتی پویا و سبز است. امید است معضل بیکاری در این منطقه با افزایش گردشگری و اشتغالزایی صنایعدستی برطرف شود. چرا که بیش از ۴۵۰۰ نفر در تولید کلاش(پاپوش کردی) سهیم هستند.