کوه صفه اصولا از نظر ساختار زمینشناسی کوهی است سرسخت، خشن و صعب العبور، همین ویژگی یکی از دلایل انتخاب کوه صفه برای مقاصد نظامی و دفاعی در دوران قدیم بوده است. بنیانگذاران و سازندگان اولیه قلعه شاهدز، بناها، راهها و استحکامات قلعه را چنان طراحی کرده بودند که کسی نتواند به درون آن راه پیدا کند. آنان با استفاده از پرتگاهها، و دیوارههای کوه و تراشیدن برخی نقاط و ساختن دیوارهای متعدد در نقاط مختلف، عمده راههای دسترسی و نفوذ به قلعه را مسدود کرده بودند. با الهام۲۴ همراه باشید.
امکانات آبرسانی قلعه
با توجه به شرایط نسبتاً خشک کوهستان صفه و موقعیت نظامی و دفاعی قلعه شاهدز، موضوع تأمین و حفظ آب در تمام طول سال، یکی از نیازهای حیاتی ساکنان و محافظان قلعه به شمار میرفته است، به همین منظور برای استفاده از آب باران و چشمههای کوچک موجود در گوشه و کنار کوه تمهیدات و تاسیساتی برای گردآوری و نگهداری آب ایجاد کرده بودند. برخی از بقایای این تاسیسات به صورت بندهای آبگیر، حوض ها، حوضچه ها و مسیرهای هدایت (تنبوشه) بجا مانده است. محل سد آبگیر اصلی قلعه در دره غربی کوه صفه بازسازی شده است.
استحکامات دفاعی
در تمام دامنههای اطراف کوه صفه با استفاده از دیوارهها و صخرههای طبیعی و نیز با ایجاد تأسیسات دست ساخت و تراشیده، مجموعهای از دیوارهای دفاعی، دروازههای ورودی، برجهای دیدهبانی، انبارهای آذوقه و وسایل جنگی و مانند اینها به وجود آمده که بقایای آنها در نواحی مختلف کوه باقی مانده است. از مهمترین آثار به جا مانده و قابل تشخیص این استحکامات میتوان به ۶ دروازه، حدود ۲۰ برج نگهبانی، دیوار بزرگ، دیوارهای کوچک حفاظتی، قلعه کوچک سنگی اشاره کرد.