وجود چاه نفت در خرداد ماه ۱۲۸۷ (۱۹۰۸ میلادی) در مسجد سلیمان، نیاز به امکانات بیشتر برای بهره برداری از این ماده حیاتی را شدت بخشید و مدتی نگذشت که نخستین پرواز یک هواپیما رایپر ۴۶ از مبدا لندن به خاورمیانه، در زمینی مسطح در مسجد سلیمان فرود آمد.
البته نخستین فرودگاه رسمی ایران نیز فرودگاه قلعه مرغی بود که در تاریخ هشتم مرداد ۱۳۰۱ مورد بهره برداری قرار گرفت، اما شهرهای نفتی ایران، از جمله مسجد سلیمان، پیش از این تاریخ صاحب فرودگاه شدند.
به هر روی اولین فرودگاه مسجد سلیمان، بی رقیب نماند و با افزایش رفت و آمد انگلیسی ها به این منطقه، فرودگاهی دیگر در محلی معروف به “گلگیر” احداث شد. در آن روزگار شرکت هایی چون شرکت کی ال ام هلندی و بریتیش ایرویز انگلیسی رفت و آمد زیادی به آنجا داشتند. نخستین هواپیماهای نفت از نوع “رایپر” بود که بعدها هواپیمای “داوو” (Dove) با ظرفیت ۱۲ نفر نیز خریداری شدند و با کادر خلبانی انگلیسی به پرواز درمی آمدند.
همزمان با آغاز تولید نفت در جنوب کشور، فرودگاه های یمهه مسجد سلیمان، فرودگاه اهواز (کوت عبدا..)، هفتکل، گچساران و فرودگاه آبادان، مورد بهره برداری قرار گرفتند و هواپیماهای حمل و نقل هوایی نفت در آنها شروع به کار کرد. در سال های بعد نیز با عملیاتی شدن مخازن و ذخایر جزایر خارگ، لاوان و سیری پرواز هواپیماها به این جزایر نیز انجام گرفت.
با کاهش فعالیت های نفتی در این مناطق، البته بسیاری از این فرودگاه ها نیز بلااستفاده ماند. هر چند فرودگاه مسجد سلیمان که هم اینک به نام فرودگاه شهید آسیایی شناخته می شود، بعد از ملی شدن صنعت نفت با خرید چند فروند هواپیما توسط وزارت نفت، شاهد پروازهای بسیاری بود.
در آبان ۱۳۸۷ به مناسبت صد سالگی فرودگاه مسجد سلیمان و به عنوان نخستین فرودگاه در خاورمیانه، حدود پنج میلیارد تومان برای مرمت و باز گشایی این فرودگاه از سوی وزارت نفت اختصاص یافت.
شرکت هواپیمایی نفت که یکی از قدیمی ترین شرکت های هواپیمایی در کشور است یکی از ۴ فروند فوکر ۱۰۰ خود را به نام مسجد سلیمان نامگذاری کرده است.
اطلاعات پرواز فرودگاه مسجد سلیمان
اطلاعات پرواز فرودگاه مسجد سلیمان ۱۹۹