گردشگرسی امروزه به عنوان یکی از درآمدهای اصلی دولت ها محسوب شده و برای برخی کشورها از منابع طبیعی هم اهمیت بیشتری دارد. همچنین در سال های اخیر شاهد رشد چشم گیر گردشگری و نقش آن در اقتصاد کشورها هستیم. گردشگری با توجه به پتانسیل های توسعه ای همه جانبه و گسترده ای که دارد بر جنبه های مختلف کشورها از جمله اقتصاد، فرهنگ، تعامل بین الملل و سیاست تاثیر مستقیم می گذارد. در همین راستا الهام سیر به این مهم پرداخته است و امیدواریم اهمیت موضوع بیش از پیش نمایان شود.
رویکرد استراتژیک
رویکرد برنامه ریزی و مدیریت در حوزه صنعت گردشگری و مهمان پذیری باید رویکرد استراتژیک و بلند مدت باشد. تعریف یک چشم انداز مناسب می تواند به همگام سازی روابط بین بخش های مختلف و درگیر در فرآیند شکل گیری خدمات گردشگری کمک شایانی داشته باشد. مفهوم رویکرد استراتژیک در حوزه مدیریت و برنامه ریزی شامل مجموعه از تصمیم ها و اقدمات مدیریتی است که عملکرد بلند مدت یک سازمان، مجموعه و یا صنعت را شکل می دهد. به دلیل آنکه در مدیریت استراتژیک به بررسی محیط داخلی و خارجی پرداخته می شود، دیدگاه جامعی به برنامه ریزان و مدیران می دهد. لازمه اجرای صحیح تفکر استراتژیک آن است که در تمامی افراد درگیر در حوزه تصمیم گیری و اجرا، روحیه و تفکر استراتژیک شکل بگیرد.
دیدگاه های مختلف در مورد گردشگری
همان طور که ریچ هورواث یکی از نظریه پردازان استراتژیک می گوید: برخلاف باور عامه مردم، تفکر استراتژیک صرفا متعلق به مدیران نیست و باید در تمامی افراد تجلی یابد. صنعت گردشگری از ارتباط بین بخش های مختلف از جمله حوزه اقتصاد و بانکداری، سیاست گذاری و قوانین، فرهنگ و جامعه فرهنگی، واسطه از یک سو و از سوی دیگر بخش حمل و نقل، اقامت، غذا و ارائه دهندگان خدمات گردشگری را می سازد؛ بنابراین باید رویکرد بلند مدت و دیدگاه همه جانبه در برنامه ریزی ها حاکم باشد.